Nyhetsarkiv

Försäljning av produkter vid Mälaren Hästklinik AB

 

Tillskott till häst – Mälaren Hästklinik har uppdaterat sin butik!

Det känns viktigt att vi på Mälaren Hästklinik kan stå för de produkter vi har till försäljning. Därför har vi gått igenom och uppdaterat utbudet av tillskott och hudvårdsprodukter.  Läs vidare för motivering samt översikt över de produkter vi kommer att erbjuda i framtiden!

När man söker på ”tillskott häst” på Google får man över 100.000 träffar. Hur ska man som hästägare veta vilka som behövs? Fodertillskott räknas inte som läkemedel och behöver därför inte genomgå studier och kontroller för att bevisa att de har effekt. I tidningen Ridsport fanns i september 2016 ett reportage om detta, och där poängterades bland annat att det inte heller behöver finnas garantier för att substansen inte är skadlig. Ett intressant exempel är att många produkter till häst innehåller vitlök – en växt som i tillräcklig mängd orsakar skada på hästens röda blodkroppar och alltså är direkt olämplig som fodertillskott till detta djur.

 

Många gånger räcker det med en balanserad foderstat och bra utfodringsrutiner för att hästen ska må bra och få i sig allt det den behöver. Att satsa pengarna på en analys av sitt stråfoder kan alltså vara en mycket bättre investering än att köpa pulver för dyra pengar.

Det kan dock finnas tillfällen när naturen behöver lite hjälp. Ett exempel är selen – vi har selenfattiga marker här och har man inte något kommersiellt foder (som ofta innehåller tillsatt selen) kan det behövas att man supplementerar med extra selen. Det är dock viktigt att man inte heller ger för mycket eftersom det inte är bra att överdosera detta spårämne.

 

Vid vissa sjukdomstillstånd kan det också vara lämpligt med tillskott av olika slag. Det finns anti-inflammatoriska preparat som visat sig effektiva i studier på olika djurslag. En del av dessa används till häst (till exempel djävulsklo och extrakt från grönläppad mussla) när man av olika anledningar inte vill ge hästen NSAID preparat som till exempel Metacam eller Fenylbutazon. Har ett tillskott karenstid för tävling är det en indikation på att studier visat att preparaten har viss effekt.

 

Hur ska man som djurägare kunna veta vad som är testat och vilken forskning som är trovärdig? Det kan vara svårt för veterinärer också. Uttalande från enskilda hästägare eller tränare om deras egna erfarenheter måste räknas som mycket, mycket svag bevisning eftersom dessa ”bevis” inte tar hänsyn till placeboeffekten.

Placeboeffekt= Man tar en medicin som man tror ska ha en viss effekt, och känner därmed av denna effekt, även om ”medicinen” inte alls är verksam. Detta är ett välkänt fenomen inom läkemedelsforskningen och man ger därför ofta ”sockerpiller” utan aktiv substans till vissa försökspersoner när man provar ut nya mediciner. Placeboeffekt har också visats gälla för hästägare till behandlade hästar! En engelsk studie från 2013 undersökte ett fodertillskott mot headshaking. Hästar fick både tillskottet och ett pulver som såg likadant ut men inte innehöll något som skulle förbättra symptomen. Ca 30% av ägarna i båda grupper tyckte att deras hästar blev märkbart bättre av tillskottet – vilket betyder att man inte kan tillskriva tillskottspreparatet någon effekt. Vad var än mer intressant är att många av hästägarna i placebogruppen ville fortsätta att ge preparatet även när de fick veta att det inte innehöll någon medicin!

 

Vi har valt ut några tillskottsprodukter till försäljning som har lite mer forskning bakom sig. Ofta rör det sig tyvärr om enstaka studier med få hästar, men vi tänker att detta i alla fall är bättre än inget. Bevisningen även för dessa preparat är alltså ibland svag, men det finns i alla fall något. Fråga gärna din veterinär om du undrar över preparaten på våra hyllor!

På listan över foderstillskott vi säljer finns produkter vars verksamma substans styrks av vetenskapliga studier. Notera att vi ej har granskat alla fodertillskott på marknaden utan enbart produkter vi har eller har haft till försäljning. Finns det tillskott som har bra vetenskapliga studier bakom sig och som kan komplettera vårt utbud av produkter kommer vi att erbjuda detta till försäljning i de fall våra veterinärer anser att de tillför något till existerande produktutbud.

 

Preparat som kommer finnas till försäljning:

Pronutrin

Hjorthornsolja

Virbac Epi-soothe havremjölsschampoo/ Dermallay Oatmeal schampo samt balsamspray

Lime Plus Dip Shampoo

Virkon

Equistro Excell E pulver

Linfröolja  

Equitop Gonex

Glukosamin

Djävulsklo

Slickstenar UTAN vitlök

 

Fyra produkter kommer säljas med följande notis ”Denna produkt har inte några bra, vetenskapliga studier bakom sig. En del veterinärer och hästägare tycker att de har god effekt på vissa individer och vi har därför valt att ändå erbjuda produkten till försäljning.”:

Probimin

Coff-less

Steel Joint

Horsol

Edit 2017-01-27: Coff-less utgår från sortimentet då produkten innehåller vitlök.
Datum: 2017-01-10 09:25