Nyhetsarkiv

Snart är väntans tider över!

Nu kan vi hjälpa dig att kontrollera ditt nyfödda föl så att allt står rätt till! Våra Veterinärer på väg kan komma ut till dig när fölet är 24-48 timmar gammalt. En klinisk undersökning görs på sto och föl och ett blodprov tas för att kontrollera att fölet fått i sig tillräckligt med antikroppar.

 

Fölsäsongen är här och en lång väntan är snart över för de som väntar tillökning i stallet. Fölningar går som regel mycket fort och trots vaknätter och nattpass är det lätt att man missar när ”det händer”. Oftast går det bra men när det går snett kan det gå illa väldigt snabbt. En sak som är livsviktigt för det nyfödda fölet är att det får i sig råmjölk från stoet. Under fostertiden får fölet inga antikroppar från stoet, utan allt måste tas upp av tarmen under det första dygnet. Efter denna övergångsperiod sluter sig tarmen och inga mer antikroppar kan ta sig igenom. Om fölet fått för lite antikroppar blir det mycket känsligt för infektioner, då immunförsvaret inte fungerar. Sepsis, eller ”fölsjuka” som det ibland kallas, är den vanligaste orsaken till att nyfödda föl inte överlever. Ett föl som fötts friskt och starkt kan inom loppet av ett par dygn vara så svagt att det inte kan stå eller dia. Har infektionen väl fått fäste är det stor risk att fölet inte klarar sig trots intensivvård på hästsjukhus.

De flesta föl diar inom 1-2 timmar efter fölningen.  För att försäkra sig om att fölet får i sig råmjölk kan man mjölka ur stoet två deciliter och ge fölet ur nappflaska. Gör man detta är det mycket viktigt att försäkra sig om att fölet har bra sugreflex först – annars finns det risk att fölet får mjölk i luftvägarna. Om fölet har dålig sugreflex kan veterinär ge fölet råmjölk via en sond ner i magsäcken.  Om det droppat mjölk från stoets juver innan fölningen kan delar av den värdefulla råmjölken ha gått förlorad, man kan då ge fölet råmjölk från ett annat sto.

Ett enkelt blodprov i tidigt skede ger direkt svar om halterna av antikroppar är för låga. Om så är fallet kan fölet behandlas med intravenös plasma som tillför de livsviktiga antikropparna och skyddar fölet mot infektion.

 

Våra Veterinärer på väg kan komma ut till dig och göra en klinisk undersökning av fölet så att rätt åtgärd kan tas för att ge fölet bästa möjliga start i livet!


Datum: 2015-03-30 12:49