Häst på vårdavdelning

 

Hästarna som är uppstallade hos oss tas om hand av vårt vårdteam bestående av veterinärer och veterinärassistenter. Det dagliga arbetet börjar med en rond där veterinärerna diskuterar varje patient, resultaten av undersökningarna och planen för dagen.

Vanligtvis sköts vården och undersökningarna av vårdteamet. Om någon av våra poliklinikveterinärer har remitterat in hästen, diskuteras behandlingen självklart med hen även om själva behandlingarna utförs av vårdteamet.

Du som djurägare eller ombud kommer att bli kontaktad varje dag. Efter morgonronden ringer en assistent upp och berättar hur hästen mår och vad som är dagens plan. Vill du, blir du även uppringd av veterinär senare under dagen - i vissa fall väntar vi då in provsvar eller att undersökningen blivit gjord innan vi ringer.

Vi strävar efter att ringa så tidigt som möjligt men är det mycket att göra på vårdavdelningen eller om det kommer in akuta hästar, kan samtalen få vänta till eftermiddagen. Receptionen kan inte lämna ut uppgifter om inneliggande patienter.

Hästarna får mat fyra gånger om dagen. De flesta får fri tillgång till hö och kraftfoder ges efter behov. Vi har möjlighet att ge hästens eget foder om så önskas, detta lämnas då in till oss enligt överenskommelse. Vi har tillgång till små konvalescenthagar, informera oss gärna om din häst får gå ut under dagen.

Du är alltid välkommen att hälsa på din häst, men besökstider ska göras upp i förväg i samråd med vårdteamet.

Du blir informerad om när hästen får åka hem så tidigt som möjligt. Alla hästar undersöks på morgonen för att kontrollera att de mår bra. I vissa fall dröjer det fram till eftermiddag innan beslut om hemgång kan tas, t.ex. om vi väntar på ett provsvar som avgör om behandlingen kan avslutas.

Hemskrivning av patienter sker normalt mellan 15-19, men speciella arrangemang går att ordna om dessa tider inte fungerar. På helgen sker hemgång enligt överenskommelse med jourpersonalen. Tänk på att ha med en medhjälpare vid hämtning om ni misstänker att hästen kan vara svårlastad. Vi har tyvärr sällan tid över att hjälpa till med lastning.